مشاوره رایگان
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را وارد نمایید

شكستن استخوان هاي گوش

استخوان گوش

شكستن استخوان هاي گوش -گسيختگي زنجيره استخوانچه ايي چيست؟

آسیب یا بدشکلی استخوانهای کوچک گوش که استخوانچه نامیده میشوند باعث کم شنوایی میشود.

عفونت های حاد و ضربه به سر نیزمیتوانند به استخوانچه های گوش میانی که امواج صوتی را از پرده ی گوش به گوش داخلی انتقال میدهند آسیب بزند.

گاهی نیز کودکان به صورت مادرزادی با نقص استخوانچه ها متولد میشوند.

ضربه به سراگر با شکستگی استخوان تمپورال همراه باشد از علل شایع گسیختگی زنجیره استخوانچه ای به شمار می رود که میتواند همراه با پارگی پرده گوش در اثر ضربه یا انفجار صوتی رخ بدهد.

قطع زنجيره استخوانی امکان دارد به دلايل مختلفی رخ دهد در بچه ها دليل عمده نکروز (مرگ يا فقدان بافت) زائده بلند اينکوس به خاطر عفونت مزمن يا عود کننده گوش ميانی و يا effusion می باشد در يک همچنين مواردی قطع زنجيره معلولا کامل نيست و يک باند باريک از بافت فيبروزی جايگزين قسمت دور زائده بلند استخوان سندانی نکروز شده می شود بنابراين اتصال بين سندانی و رکابی فيبروزی است و استخوانی نيست دراين حالت صداها به طور ناقص انتقال می يابند و يک کاهش شنوايی انتقالی ضعيف ايجاد می شود در اين بچه ها معمولا فاصله راه استخوانی و هوايی وجود دارد که در فرکانس بالا نسبت به فرکانس پايين بيشتر است.

از کجا بفهمیم گوش شکسته است

پیشنهاد مطالعه : آترزی گوش

اين فاصله موجود درفرکانس بالا به خاطر بافت فيبروزی در مفصل سندانی رکابی می باشد و تمپانوگرام نوع  Ad می باشد.

معمولا گسیختگی در مفصل سندانی-رکابی با یا بدون شکستگی زائده ی بلند سندانی رخ میدهد.

دومین فرم رایج، جدایی مفصل چکشی-سندانی است.

در بزرگسالان تروما يکی از دلايل معمول می باشد به طورکلي تروما جابجايی ميانی استخوان رکابی يا قطع مفصل سندانی چکشی را ايجاد می کند تروما به ندرت باعث نیمه دررفتگی رکابی در دریچه ی بیضی میشودکه باعث گیجی،کاهش شنوایی حسی عصبی و کاهش شنوایی انتقالی شود.

مداخله جراحی برای کم کردن کاهش شنوایی حسی عصبی و بستن فیستول پری لنف که دهانه ای بین فضای گوش داخلی و میانی است میتواند گسیختگی زنجیره استخوانچه ای ایجاد کند. 

گاهی نیز در جراحی کلستئوما نیاز است تا قسمت یا همه ی یکی از استخوانچه ها و یا همه ی آنها برداشته شود که دربیشتر موارد سندانی برداشته میشود، استخوانچه چکشی و رکابی نیز ممکن است برداشته شود. 

در خیلی از موارد تخریب بوسیله کلستاتوما قبل از مداخله ی جراحی رخ میدهد.

درمان جدا شدن استخوانچه های گوش از همدیگر

درمان گسیختگی استخوانچه ای انجام عمل جراحی است که در آن از پروتز ها و سایر روش ها استفاده می شود.

بازسازی استخوانچه های گوش، به بهبود شنوایی فرد کمک می کند. در برخی موارد، تمامی سه استخوان گوش میانی تعویض می شوند.

این جراحی می تواند با جراحی تمپانوپلاستی (اصلاح پارگی پرده گوش) و ماستوئیدکتومی (حذف پاتولوژی در صورت وجود کلستئاتوم، گرانولاسیون و یا عفونت های فعال و مزمن گوش) نیز انجام می شود.

در صورتي كه با جراحي وضعيت شنوايي بيماران بهبود پيدا نكند يا بيمار شرايط جراحي را نداشته باشد، مثلا بيمار شرايط بيهوش شدن را نداشته باشد

 

به دو صورت مي توان به شنوايي این افراد كمك كرد

سمعک های استخوانی
سمعک های مرسوم
 

نتایج شنوایی بیماری در شكستن استخوان هاي گوش:   

بطور کلی گسیختگی زنجیره منجر به کاهش شنوایی انتقالی زیادی (حدود30تا60دسی بل) خواهد شد که ممکن است حتی پس از ترمیم پرده تمپان نیز بهبود نیابد .نتایج در ترمیم نقص بین چکشی و سندانی به خوبی ترمیم جابجایی استخوانچه رکابی در اتواسکلروزیس نیست. 

میزان گپ 10 دسی بل راه هوایی-استخوانی در کمتر از سه چهارم بیماران رخ میدهد.

در استفاده از پروتز کامل زنجیره استخوانچه ای گپ 25 دسی بل یک نتیجه ی خوب است.

گسیختگی وجابجایی زنجیره استخوانچه ای با یک پرده ی سالم بصورت یک کم شنوایی انتقالی حداکثری (60دسی بل گپ) ظاهر میشود درصورتیکه اگر همراه با پارگی پرده باشد درجات کمتری از کم شنوایی را نشان میدهد.

بطورکلی درجه ی موفقیت بازسازی زنجیره استخوانچه ای بستگی به مشکل آن دارد.اگر رکابی سالم باشد درجه و احتمال بهبود شنوایی حدود 75% است و اگر رکابی سالم نباشد احتمال بهبود شنوایی حدود 50% است.  

درمان شكستگي استخوان گوش:

بازسازی استخوانچه های گوش آسیب استخوانچه های گوش به علت عفونت های مزمن، ضربه، و یا تومور، انتقال صوت از محیط خارج به گوش داخلی را مختل می کند و فرد دچار مشکلات شنوایی می شود. بازسازی استخوانچه های گوش، به بهبود شنوایی فرد کمک می کند. در برخی موارد، تمامی سه استخوان گوش میانی تعویض می شوند. 

این جراحی با بی حسی موضعی و یا بیهوشی عمومی انجام می شود، و در حدود یک تا سه ساعت به طول می انجامد.

این جراحی می تواند با جراحی تمپانوپلاستی (اصلاح پارگی پرده گوش) و ماستوئیدکتومی (حذف پاتولوژی در صورت وجود کلستئاتوم، گرانولاسیون و یا عفونت های فعال و مزمن گوش) نیز انجام می شود.

پیشنهاد مطالعه : ساکشن گوش

آسیب استخوان های چکشی، سندانی و رکابی گوش 

این سه استخوان، گوش میانی را تشکیل می دهند و احتمال آسیب هر یک از آن ها نیز وجود دارد. 

جراح، از طریق کانال های گوش یه این استخوان ها دسترسی پیدا می کند و شکاف هایی را در قسمت پشتی گوش ایجاد می کند.

 سپس، شکاف هایی در قسمت پرده گوش (پرده صماخ) نیز زده می شود و در نهایت، تمام و یا قسمتی از استخوان های آسیب دیده برداشته می شوند.

طریقه بستن گوش شکسته

تعویض سه استخوان امکان تعویض هر سه استخوان با یک جزء مصنوعی و یا همان پروتز وجود دارد. 

جراح، یک انتهای پروتز را در مقابل پرده گوش، و انتهای دیگر آن را به گونه ای قرار می دهد که در تماس با استخوان داخلی گوش باشد. 

سپس، پرده گوش در محل اولیه خود قرار می گیرد.میزان موفقیت بازسازی استخوانچه های گوش، نه تنها به کیفیت پروتزهای استفاده شده بستگی دارد، بلکه، تا حد بسیار زیادی وابسته به نحوه قرار گرفتن پروتز و تکنیک های جراحی به کار رفته نیز می باشد.

بازسازی استخوانچه های گوش با استفاده از پروتزهای اتوگرافت و یا هموگرافت انجام می شود.پروتزهای اتوگرافت به دلیل سازگاری بالایی که با بدن فرد دارند، بیشتر مورد استفاده جراحان قرار می گیرند، اما به دقت و مهارت بالای جراح  نیاز دارند. 

در مقابل، پروتزهای اتوگرافت، تنها مدت زمان جراحی را کوتاه می کنند.

اسیکلوپلاستی : انواعی از اعمال جراحی جهت ترمیم پرده تمپان همراه با ترمیم زنجیره استخوانچه ها به کار رفته اند. 

ولی به خاطر اینکه شایعترین دفورمیتی استخوانچه ای از بین رفتن ارتباط استخوان چشکی و سر استخوان رکابی است ، احتمالا“ شایعترین روش اسیکولوپلاستی عمل جراحی interposition استخوان سندانی می باشد . 

در این روش درصورت سالم بودن تنه و زائده کوتاه استخوان سندانی این استخوان را از استخوان چکشی جدا کرده به شکل مناسبی برش داده و طوری قرار میدهند که زائده کوتاه برسر استخوان رکابی و سر آن بر استخوان چکشی قرار گیرد .

 از این روش معمولا“ در موارد فقدان بیماری چرکی حاد استفاده می شود و در صورتی که به دقت انجام شود نتایج خوبی خواهد داشت .  

 هرچند استفاده از بافتهای خود بیمار یا جسد نتایج بهتری دارد ، ولی گاه لازم می شود در ترمیم زنجیره استخوانچه ها از پروتزها سود جست . 

اگر قسمت اعظم استخوان رکابی وجود دارد میتوان) PORP پروتز جایگزینی نسبی استخوانچه ها ) را بین سر استخوان رکابی و پیونده پرده تمپان ( یا باقیمانده استخوان چکشی ) قرار داد و اگر از استخوان رکابی تنها قسمت پایه آن باقی است می توان) PORP پروتز جایگزینی کامل استخوانچه ها ) را بین پایه استخوان رکابی و پیوند پرده تمپان ( یا باقیمانده استخوان چکشی ) قرار داد .  

کاربرد سمعک در بيماران با شكستن استخوانچه هاي گوش:

در صورتي كه با جراحي وضعيت شنوايي بيماران بهبود پيدا نكند يا بيمار شرايط جراحي را نداشته باشد، مثلا بيمار شرايط بيهوش شدن را نداشته باشد به دو صورت مي توان به شنوايي وي كمك كرد:

سمعك هاي استخواني: اين سمعك ها به صورت هدباند يا سمعك عينكي قابل استفاده است.

مدار سمعك بر روي استخوان پشت گوش قرار ميگيرد و بيمار از طريق استخوان گوش صدا را مي شنود.

سمعك هاي مرسوم : در اين سمعك ها مي توان از سمعك داخل گوشي يا پشت گوشي استفاده كرد.

پیشنهاد مطالعه : سمعک پشت گوشی

  جهت كسب اطلاعات بيشتر و مشاوره رايگان و تست رايگان انواع سمعك با ما در تماس باشيد: 

 

 در کلینیک شنوایی و سمعک نجوا تمام ارزیابی های مربوط به شنوایی و تعادل در کودکان و بزرگسالان انجام می شود. تمامی درمان های توانبخشی تعادل و سرگیجه نیز زیر نظر کادر مجرب متخصصین انجام می شود.     

 

شنوايي و سمعك نجوا

دكتر وحيد مرادي متخصص شنوايي شناسي نوزادان و كودكان

از دانشگاه علوم پزشكي تهران

جهت مشاوره رايگان مي توانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد.

02188828999

02188860666

09925020901

02188343584

09109259377

تهران خیابان مطهری خیابان فجر  روبه روی بیمارستان جم کوچه ی نظری بن­بست دلفان پلاک 5 طیقه 5 واحد10 

 

 

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه ها درباره شكستن استخوان هاي گوش

سلام وقت بخیر امروز در اثر شوخی دوستانه یه مشت خورد به پشت گوشم الان گوشم انگار باد پر شده و سرم رو تکان میدم صدا گرفتگی میاد کمی هم استخوان پشت گوش درد می‌کنه بنظرتون چه مشکلی پیش امده.

با سلام مشکلی نیست دارو قرص بتامتازون یا قطره گوشیش رو مصرف کنید بهتر میشید.


سلام دکتر بنده در کودکی حدود ۲۰ سال پیش در اثر ضربه مشکل کم شنوایی در یک گوش و صدای ممتد سوت در آن
پیدا کردم و دکترا اون موقع میگفتن پرده پاره شده و به مرور ترمیم میشه اما با اینکه پرده ترمیم شد اما مشکل شنوایی برطرف نشد و اخیرا که تست شنوایی و سی تی اسکن انجام دادم مشخص شد استخوانچه ها جابجا شدن و جوش خوردن . دکتری که رفته بودم گفت حتی با عمل تغییر محسوس و چشمگیری نمیکنه خواستم بدونم واقعا همینطوره و راه درمانی نداره؟ ممنون


سلام اقای دکتر مرادی
بنده امسال تو تصادف ماشین سرم ضربه خورد و استخوانچه های گوشم شکستن. الان از سمعک استفاده می کنم آیا درمان داره؟

با سلام. بله می توانیم ازطریق پروتزهای گوش میانی صدا را مستقیم از پرده به حلزون گوش تون منتقل کنیم و شنوایی تون مثل گذشته بشه


سلام آقای دکتر رفیقم به شوخی گوشم رو کشید از اونوقت درد میکنه ورفته رفته دردش زیاد میشود استخوان پشت گوشم هم
قرمز شد باید چیکار کنم

با سلام. قطره بتامتازون داخل گوش تون بریزید مشکل تون بر طرف میشه


سلام من استخوان پشت گوشم در اثر ضربه برآمد شد.به نظرتون شکسته؟ وباید به دکتر مراجعه کنم

استخوان پشت گوش خیلی سفته نگران نباشید