آیا پارگی پرده گوش درمان می شود؟
درمان خانگی پارگی پرده گوش
مقدمه:
اینها سوالاتی هستند که بیماران یا والدین در اینترنت سرچ می کنند و بدنبال منبعی مطمئن برای رسیدن به جواب سوال هستند. اما متاسفانه بسیاری از سایت ها با فریب آنها مشکلات شدید و جبران ناپذیری را برای کودک یا فرد بزرگسال ایجاد می کنند. اما کاملا مطمئن باشید در این مقاله تمامی موارد دقیقا بر اساس رفرنس های علمی شرح خواهد داده شد.
پرده ی گوش بین گوش خارجی و میانی قرار دارد و گوش خارجی را از گوش میانی جدا میکند این پرده بسیار نازک است و به اندازه یک نایلون فریزر است و هنگامی که صدا به آن برخورد میکند مرتعش میشود. شکل پرده ی گوش مانند یک مخروط انحنادار میباشد. مشخصات نرمال بودن یک پرده ی گوش شامل رنگ، قوام، شفافیت، حرکت و.. میباشد.
پارگی پرده ی گوش میتواند منجر به کم شنوایی از نوع انتقالی شود همچنین می تواند گوش میانی را در برابر عفونت آسیب پذیر کند. پارگی پرده ی گوش میتواند طی چند هفته دوباره ترمیم شود ولی گاهی نیاز به جراحی و ترمیم پزشکی دارد.
علائم و نشانه های پارگی پرده گوش ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اگر پرده گوش پاره شود، مشکلات غیرمعمولی ممکن است رخ دهد، به خصوص اگر بعد از سه تا شش ماه نتواند خود به خود ترمیم شود. عوارض احتمالی عبارتند از:
عواملی که میتوانند باعث پاره شدن پرده ی گوش شوند شامل موارد زیر میباشند:
عفونت گوش میانی (اوتیت میانی):
عفونت گوش میانی اغلب منجر به تجمع مایع در پشت پرده ی گوش می شود. فشار ناشی از این مایعات می تواند منجر به پارگی پرده گوش شود و در این نوع التهاب، معمولا سوراخ های متعدد روی پرده ی گوش دیده میشود و درجاتی از کم شنوایی همراه با پارگی پرده ی گوش دیده میشود. درد ندارد و ممکن است دارای ترشح بدون بو باشد.
این عارضه ممکن است بلافاصله بر روی پرده تمپان قابل رویت باشد و یا در فاصله زمانی طولانی آشکار گردد به علل گوناگون زیر رخ دهد:
در زیر هرکدام از موارد بالا را توضیح خواهیم داد
تغییرات ناشی از افزایش فشار ناگهانی (باروتروما): مثل پریدن با سر در استخر و یا سیلی زدن به گوش
باروتروما فشاری است که بر پرده گوش وارد می شود و زمانی که فشار هوا در گوش میانی و فشار هوا در محیط از تعادل خارج می شود ، اتفاق می افتد. اگر فشار شدید باشد، پرده گوش ممکن است پاره شود. باروتروما اغلب به دلیل تغییرات فشار هوا مرتبط با سفر هوایی ایجاد می شود.
فشار ناگهانی میتواند بدنبال ضربه سیلی بر گوش خارجی نیز باشد، در صورت فقدان عفونت، پارگی خشک و توأم با مقدار کمی خونریزی ودرد است. شکل آن معمولا خطی یا ستاره ای یا مثلثی غیر منظم است. میزان کم شنوایی بر حسب مکان و شدت پارگی و اختلال زنجیره استخوانچه ها متفاوت است.
رویدادهای دیگری که می توانند باعث تغییرات ناگهانی فشار شوند - و احتمالاً پارگی پرده گوش - شامل غواصی و ضربه مستقیم به گوش، مانند برخورد کیسه هوای خودرو است.
ضربه توسط فرد معمولا کودکان رخ میدهد و یا ضربه های اتفاقی نیز میتواند باعث ایجاد این نوع پارگی شوند.
در این نوع پارگی معمولا خونریزی قابل ملاحظه است، احتمال دررفتگی استخوانچه ها وجود دارد. وارد شدن آب به درون گوش میتواند باعث عفونت ثانویه وکم شنوایی شود.
پارگی های ناشی از کارهای صنعتی میتواند شامل براده های فلزی، مایعات و.. باشد. خونریزی کمتر اما پارگی وسیع تر است و احتمال بهبود خودبخودی خیلی کمتر است.
صدای بلند یا انفجار، مانند انفجار یا شلیک گلوله - اساساً یک موج صوتی قوی است - به ندرت می تواند باعث پارگی پرده گوش شود.
ممکن است به علت فشار هوا در مجرای گوش یا به علت شدت صدا باشد. شدت صدای لازم برای پاره شدن پرده تمپان در تحقیقات مختلف یکنواخت نیست .معمولا شدتی برابر 160 دسی بل SPL ذکر شده است. صدای انفجار دارای یک فاز مثبت با فشردگی کوتاه (5 میلی ثانیه) و یک فاز منفی طولانی (30 میلی ثانیه) است که در صورت نزدیک بودن میتواند باعث عارضه پایدار شنوایی شود.
در موارد غیر عفونی:
عدم دستکاری بی دلیل آن
برحسب امارهای مختلف روشن شده است که بین 60-90 در صد پارگی ها خودبخود بهبود می یابد. اکثرا این پارگی ها طی 4-6 هفته خودبخود بهبود می یابند.
اگر پارگی خودبه خود ترمیم نشود نیاز به جراحی دارد.جراحی بعد از 3-6 ماه مطرح میگردد. در صورت ابتلا به عفونت شانس بهبود را کاهش می دهد.
در موارد عفونی:
بیمار مانند مواردی که بخاطر عفونت حاد چرکی پرده گوشش پاره شده است تحت درمان قرار می گیرد و بعداز بهبود ممکن است عمل جراحی انجام شود.
پیشگیری و درمان پارگی پرده ی گوش:برای جلوگیری از پارگی پرده گوش، نکات زیر را رعایت کنید:
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد: اگر علائم پارگی پرده گوش را دارید به پزشک مراجعه کنید. گوش میانی و داخلی از ساختارهای ظریفی تشکیل شده است که به آسیب یا بیماری، حساس هستند. تلاش برای کشف علت علائم گوش و تعیین اینکه آیا پرده گوش پاره شده است یا خیر، مهم است.
ترجمه و تالیف از متخصصین کلینیک شنوایی نجوا:
● ساراداودی پور : کارشناس شنوایی شناسی فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران
ویرایش علمی:
● دکتر وحید مرادی: رتبه یک تخصص کشور و متخصص شنوایی شناسی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
جهت مشاوره رايگان میتوانید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید:
02188828999
02188860666
09925020901
09109259377
تهران خیابان مطهری، خیابان فجر روبه روی بیمارستان جم، کوچه ی نظری، بن بست دلفان، پلاک
5، طبقه 5 ، واحد 10 و 11