مشاوره رایگان
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را وارد نمایید

سلول های مویی حلزون چگونه کار می کنند؟

 

حلزون( یعنی بخش شنوایی گوش داخلی) برای حس شنوایی ضروری می باشد. حلزون سلول های حسی ( یعنی سلول های مویی خارجی OHC و خارجی IHC) را شامل می شود که مسئولیت تبدیل امواج مکانیکی به فعالیت الکتریکی را بر عهده دارند. این فعالیت ها سپس به مغز منتقل شده و به عنوان صدا درک می شوند. نویز، برخی از داروها، عفونت های گوش داخلی و سالخوردگی ممکن است به آسیب سلول های حسی منجر گردد. فقدان غیرقابل برگشت سلول های حسی از نظر عملکردی به صورت کم شنوایی حسی عصبی تظاهر می یابد.

سلول های گیرنده شنوایی در حلزون گوش داخلی 

نگاه مختصری به آناتومی حلزون:

کوکلئا ( در زبان لاتین به معنای صدف حلزون) از یک کانال مارپیج تشکیل شده است که در انسان دو و نیم دور حول یک هسته ی مرکزی اسفنجی به نام مدیولوس می چرخد. با نصف کردن حلزون، مدیولوس در مرکز و پنج بخش شعاعی در سراسر پیچ های حلزون و فضای مایعات آن ( اسکالا وستیبولی، اسکالا تیمپانی و اسکالا مدیا) مشاهده خواهد شد.

اسکالا وستیبولی و اسکالا تیمپانی هر دو دارای پریلنف می باشند. پریلنف از یون پتاسیم با غلظت پایین و یون سدیم با غلظت بالا برخوردار می باشد. اسکالا مدیا یک فضای مثلثی شکل است که بین اسکالا وستیبولی و اسکالا تیمپانی قرار دارد. غشای رایسنر، غشای پایه و نوار عروقی حدود اسکالا مدیا را تشکیل می دهند.

بخش حلزونی شامل چیست 

ارگان کورتی شبکه ی تور مانندی از سلول های حسی و نگهدارنده و فضاهای مملو از مایع مرتبط با آن ها را شامل می شود. سلول های حسی که IHCها و OHCها را شامل می شود، نیمه ی فوقانی ارگان کورتی را اشغال می کنند. نام گذاری سلول های مویی از وجود انشعاب های مو مانند (یعنی استریوسیلیا) روی سطح راسی این سلول ها ناشی می شود؛ پس ارگان کورتی که از پایه تا راس حلزون گسترش یافته است از دو نوع سلول حسی برخوردار می باشد: یک ردیف منفرد از سلول های مویی داخلی و سه ردیف از سلول های مویی خارجی که به وسیله ی اعصاب آوران و وابران عصب دهی می شوند.

کف ارگان کورتی را غشای پایه و سقف آن را غشای سقفی تشکیل می دهد که به صورت یک توده ی ژلاتینی دیده می شود.

در راس سلول های مویی صفحه ای وجود دارد که مژک های حسی از آن خارج می شوند. هر سلول ممکن است چندین مژک داشته باشد، طول موهای حسی با نظم خاصی قرار گرفته اند. (از کوتاه به بلند یا برعکس).

سلول‌های گیرنده شنوایی در کدام بخش گوش قرار دارند 

چگونگی عملکرد سلول های مویی:

سلول های مویی داخلی گیرنده های اصلی شنوایی هستند و سلول های مویی داخلی نقش تقویت کننده ی حلزونی را  با تقویت حرکت غشای پایه دارند، به این صورت که رسیدن انرژی صوتی به حلزون باعث حرکت غشای پایه و ایجاد یک انرژی مکانیکی می شود، این انرژی توسط موهای حسی که در قسمت راسی قرار دارند و باز شدن دریچه های یونی موجود در اتصالات راسی آن ها تبدیل به انرژی الکتریکی می شوند و از آنجایی که سلول های مویی با عصب در ارتباط هستند انرژی الکتریکی ایجاد شده به عصب منتقل می شود.

کار سلول های داخل بخش حلزونی چیست 

سلول های مویی خارجی در سطح شدت های پایین و متوسط این تقویت را انجام میدهند تا این اصوات به سلول های مویی داخلی برسند در حالی که صداهایی با سطح شدت بالا خود غشای پایه را به اندازه ی کافی و با سرعت مناسبی تحت تاثیر قرار می دهند و صدای با سطح شدت بالا خود به سلول های مویی داخلی می رسد.

اگر عملکرد سلول های مویی خارجی از بین برود کاهش شنوایی حسی ایجاد می شود. و طبیعتا یک سیکل معیوب هم در عملکرد سلول های مویی داخلی ایجاد می شود، در شدت های پایین به خوبی تحریک نمی شوند و اختصاصه ی فرکانسی از بین می رود.

 

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.