مشاوره رایگان جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را وارد نمایید
ساکشن گوش
ساکشن گوش چیست؟
ساکشن گوش یک روش پزشکی است که به منظور پاکسازی موم و جرم و ترشحات اضافی گوش انجام میشود. این روش با استفاده از دستگاههای مخصوص و توسط متخصصین آموزشدیده صورت میگیرد. بسیاری از افراد به دلیل تجمع موم گوش دچار کاهش شنوایی، احساس فشار، پیچش صدا و گاهی اوقات عفونت و سرگیجه میشوند و ساکشن گوش راهکاری مؤثر برای رفع این مشکلات است.
در این مقاله، ما به بررسی توضیحاتی جامع در مورد ساکشن گوش خواهیم پرداخت، از جمله نحوه انجام، استفادهها، اهمیت و ریسکهای احتمالی. همچنین، روی چند نکته مهم که باید هنگام استفاده از ساکشن گوش در نظر گرفته شود، تاکید خواهیم کرد.
روند انجام ساکشن گوش
ساکشن گوش تکنیکی است که پزشکان و متخصصان برای تمیز کردن واکس داخل گوش به کار میبرند. بدین شکل که در ابتدا متخصص، گوش فرد را توسط میکروسکوپ معاینه میکند تا محل انسداد و تجمع جرمها را تشخیص دهد. البته در برخی از مواقع نیز از دوربینهای بسیار کوچکی به نام اندوسکوپ استفاده میکنند که به علت وجود یک نور در ابتدای آن، تشخیص را سادهتر و دقیقتر میسازد. پس از آنکه نقاط مسدود گوش توسط وکس گوش، معین گردید؛ پزشک از دستگاه مکش بسیار کوچکی استفاده میکند تا گوش را پاکسازی و جرمها را خارج نماید. این فرآیند ساکشن جرم گوش نامیده میشود.
در حین عمل ساکشن گوش، از دستگاه خاصی به نام یونیت میکروساکشن استفاده میشود. این دستگاه یک مکش ملایم و کنترل شده برای بیرون کشیدن جرم گوش و مواد زائد از کانال گوش ایجاد میکند. این فرآیند معمولاً سریع و دقیق است. زیرا متخصص گوش، میتواند مجرای گوش را به وضوح از طریق میکروسکوپ یا اتوسکوپ مشاهده کند. در مقایسه با روشهای قدیمیتر، ساکشن گوش ایمنتر و راحتتر تلقی میشود. زیرا خطر آسیب به مجرای گوش یا پرده گوش را کاهش میدهد.
روند ساکشن گوش به این صورت است که ابتدا دکتر قطرهای برای بیمار تجویز کرده و بیمار باید طی مدت مشخص شده به طور مرتب از این قطره استفاده کند. قطره سبب نرمشدن جرمهای سفت و عمیق میشود و کار دستگاه را راحتتر کرده و سختی عملکرد دستگاه ساکشن گوش را کاهش میدهد.
مزایای ساکشن گوش
به طور کلی حذف جرم گوش با ساکشن یک روش ایمن، موثر و بدون درد برای از بین بردن جرم گوش اضافی است. این روش شامل مکش موم به خارج از کانال با استفاده از ابزارهای طراحی شده ویژه با دید مستقیم توسط میکروسکوپ یا لوپهای بزرگنمایی است. برای انجام این روش از یک دستگاه مکش کوچک و کم فشار استفاده میشود.
همچنین ساکشن گوش روشی سریع است که در مدت زمان نسبتاً کوتاهی گوشها را تمیز میکند، به طوی که یک جلسه برای انجام این روش کافی است؛ البته طول دقیق عمل به عوامل مختلفی مانند میزان جرم گوش بستگی دارد. اما به طور معمول، این روش بین 15 دقیقه تا 30 دقیقه طول میکشد.
علاوه برموارد گفته شده، بر خلاف شستشوی گوش، که شامل ورود آب به داخل کانال گوش است، ساکشن گوش فرآیندی کمتر تهاجمی است. با ساکشن گوش، هیچ خطری برای ورود آب یا مواد دیگر به کانال گوش وجود ندارد. همچنین به جلوگیری از هرگونه تحریک یا عفونت احتمالی ناشی از آب حبس شده یا سایر مواد کمک میکند.
برخلاف شستوشو با آب، در بیشتر موارد میتوان از دستگاه ساکشن برای افرادی که به مشکلات زیر مبتلا هستند استفاده کرد:
پارگی پرده گوش
سابقه جراحی گوش
وجود جسم خارجی در گوش
اوتیت خارجی خفیف (عفونت گوش خارجی)
عوارض ساکشن گوش
در اکثر موارد، این روش ایمن و بدون مشکلات جدی است، ولی در برخی از موارد میتواند به مشکلاتی منجر شود. در زیر برخی از عوارض ممکن ساکشن گوش را برشمرد:
آسیب به پرده گوش
این یکی از رایجترین و خطرناکترین عوارض ساکشن گوش است. در صورتی که لوله ساکشن خیلی عمیق وارد گوش شود، ممکن است پرده گوش آسیب ببیند، که میتواند به درد گوش شدید و از دست دادن شنوایی منجر شود.
درد گوش
برخی از افراد ممکن است تجربه درد یا ناراحتی در هنگام یا بعد از ساکشن گوش داشته باشند.
سرگیجه
در برخی موارد، ساکشن گوش میتواند منجر به سرگیجه شود، به خصوص اگر فشار درون گوش به سرعت تغییر کند.
عفونت گوش
هرگونه دخل و تصرفی در گوش میتواند منجر به عفونت شود، اگرچه این موضوع نادر است.
خونریزی از گوش
در موارد نادری، ساکشن گوش ممکن است به خونریزی از گوش منجر شود.
مهم است بدانیم که این عوارض نادر هستند و بیشتر مردم بدون هیچ مشکلی از ساکشن گوش عبور میکنند. با این حال، اگر شما نگرانیهایی در مورد ساکشن گوش دارید یا اگر شما هرگونه عارضهای تجربه کردید، باید با پزشک خود صحبت کنید.
تفاوت ساکشن گوش با شستشوی گوش
شستشوی گوش هم نوعی خروج جرم اضافی و باقیمانده در گوش است که با سرنگ، محلول مخصوص شستوشوی گوش را وارد گوش میکنند و یک ظرف مانند لگن زیر گوش میگذارند تا آب و جرم اضافی موجود در گوش تخلیه شود. اما تفاوتی که ساکشن گوش با شستشو دارد، این است که پزشک توسط دستگاههای بزرگنمایی مانند میکروسکوپ، محل دقیق جرم و عفونت را در کانال گوش تشخیص میدهد و جرم را خارج میکند. این روش نسبت به شستشو بهتر و کارآمدتر بوده و حتی برای افرادی که به کم شنوایی انتقالی مبتلا شدهاند یا پرده گوش آنها آسیبدیده و سوراخ است، انجام میشود.
این روش نسبت به شستشو برای بیمار، سختی و درد کمتری دارد و احتمال عفونت پس از آن نسبت به شستشو بسیار پایین است. چون که به کمک دید مستقیم و بزرگنمایی که در روش ساکشن وجود دارد، هیچ تماسی با کانال و پرده گوش اتفاق نمیافتد و احتمال بروز عوارض را کاهش میدهد.
چه علائمی نشان دهنده انسداد مجرای گوش توسط جرم میباشد؟
کاهش شنوایی ناگهانی یک یا هر دو گوش معمولاً پس از شنا کردن یا حمام کردن
گرفتگی گوش بعد از دستکاری و تلاش برای تمیز کردن گوش با انگشت یا گوش پاک کن
گرفتگی تدریجی گوش
عفونت قارچی مجرای گوش
گاهی احساس سرگیجه و عدم تعادل
کاهش شنوایی
البته گاهی کاملاً بدون علامت است.
آیا همه افراد نیاز به ساکشن گوش دارند؟
پاسخ این سوال قطعاً خیر است در واقع درصد اندکی از افراد جامعه نیاز به ساکشن گوش پیدا میکنند. در تمام گوشها جرم تولید میشود تولید جرم در گوش یک مکانیسم طبیعی و حفاظتی برای گوش میباشد. جرم گوش عامل مهمی برای سلامت گوش هست زیرا باعث محافظت گوش از عفونتها و ذرات آلوده و ناپاکی میشود. علی رغم مزایای زیادی که واکس برای گوش دارد در بعضی موارد درصورتی که روی هم انباشته و سفت شود و کل فضای کانال گوش را بگیرد، باعث ایجاد مشکل میشود.
ساختار مجرای گوش به این صورت است که جرم طبیعی تولید شده ،ظرف مدتی خود به خود از گوش خارج میشود و نیازی به تمیز کردن مجرای گوش نمیباشد.
چه افرادی مبتلا به انسداد گوش در اثر جرم گوش میشوند؟
باریک بودن کانال گوش
وجود موهای زیاد در کانال گوش
استفاده از گوش پاک کن یا انگشت برای پاک کردن گوش
وجود چربی فراوان در پوست سر و صورت
تولید بیش از اندازه جرم در گوش بعضی از افراد
استفاده مداوم و مکرر از هندزفری و ایرپاد
تاثیر ساکشن گوش در درمان عفونت گوش
ساکشن گوش در درمان بعضی از عفونتهای گوش میتواند مفید باشد. در برخی از موارد، پزشک ممکن است از ساکشن برای حذف موادی که عفونت را تحت تاثیر قرار میدهند، استفاده کند – مانند موم گوش، پوسیدگی، یا مایعاتی که به عنوان نتیجه عفونت تولید شدهاند.
با حذف این مواد، عفونت میتواند بهتر درمان شود. به علاوه، ساکشن میتواند برای پزشک فرصتی ایجاد کند تا به بافتهای گوش نگاهی دقیق بیندازد و بیشتر در مورد عفونت بفهمد.
با این حال، استفاده از ساکشن گوش فقط یک بخش از درمان عفونت گوش است. معمولاً داروهایی مانند آنتیبیوتیکها یا قطرههای گوش ممکن است نیز نیاز باشد تا عفونت را کنترل کند. برخی از عفونتهای گوش شدید ممکن است نیاز به جراحی داشته باشند.
در هر حال، تصمیم برای استفاده از ساکشن گوش برای درمان عفونت گوش باید توسط یک پزشک متخصص گوش، حلق و بینی گرفته شود، که با مراجعه و بررسی دقیق شما میتواند بهترین روش درمانی را تعیین کند.
مراقبت های بعد از انجام ساکشن گوش
زمانی که دکتر عمل ساکشن را برای گوش شما توسط دستگاه انجام میدهد، این سؤال پیش میآید که بعد از آن چهکارهایی برای مراقبت از گوش انجام دهیم. البته دکتر مراقبتها و نکات لازم را به شما توصیه میکند؛ اما مهمترین مواردی که در مراقبت بعد از ساکشن باید به آنها توجه کنید به شرح زیر هستند.
استفاده از داروها: اگر پزشک شما دارو و قطرهای برای شما تجویز کرد، طبق دستور آن را استفاده کنید و از استفاده خودسرانه هر داروی دیگر خودداری کنید.
تا 48 ساعت بعد، حمام نکنید و مواظب گوش باشید. بعد از آن هم اگر دوش گرفتید، داخل گوش را بهآرامی خشک کنید.
گوش را مالش ندهید و داخل گوش خود هیچ جسم خارجی مانند گوش پاککن وارد نکنید.
اگر رانندگی میکنید، پیادهروی میکنید یا هر فعالیت دیگری انجام میدهید، مراقب باشید؛ زیرا ممکن است تا چند روز با سرگیجه و عدم تعادل مواجه شوید.
غذای سالم و آب فراوان بخورید تا هیدراسیون بدن را حفظ کنید.
دیدگاه خود را بنویسید
دیدگاه ها درباره ساکشن گوش
مهیار .ج
2 ماه پیش
سلام وقت بخیر آیا ساکشن گوش با شست شوی گوش فرق داره از نظر روال انجام ؟ و اینکه هزینه ساکشن چقدر هست برای هر گوش؟
مدیر سایت
2 ماه پیش
سلام وقت بخیر بله شست و شو با آبه و ساکشن با مکش از کلینیک های ENT بپرسید
امیر
1 سال پیش
سلام وقت بخیر گوش من زربه خورده فعلان یزره سنگین هست ولی شنوایش خوب هست.
مدیر سایت
1 سال پیش
سلام حتما باید ویزیت شید. چون با دارو خوب میشید. اگر دیر درمان شروع بشه درمانتون خیلی سخت یا غیرممکن میشه.
پویا دوستی
2 سال پیش
ممنون
حمید رضا کارساز
2 سال پیش
سلام وقت بخیر در مورد شستشو ی گوش تماس گرفتم جواب ندادید اگر امکان داره لطف بفرمائید با شماره09184850835من رو راهنمایی کنید.بینهایت سپاسگزارم .
مدیر سایت
1 سال پیش
تماس گرفتن از مطب باهاتون
محيا
3 سال پیش
سلام وقتتون بخير،براي ساكشن حتما بايد چند روز قطره ريخت يا همون موقع ساكشن انجام ميشه؟
مدیر سایت
1 سال پیش
بهتره دو روز قبل قطره بریزید. هر روز 3 بار و هر بار 3 قطره
مینا
3 سال پیش
سلام خسته نباشید این وزوز گوش بعد از ساکشن تا چه مدت ادامه داره؟؟ و اینکه با این روش امکان پارگی پرده گوش هست؟
مدیر سایت
1 سال پیش
معمولا بعد 2 تا 3 روز خوب میشه. ولی حتما به پزشک تون بگید
سجاد
3 سال پیش
عالیییییی بهتر از این نمیشه منکه انجام دادم خیلی خوب بود خدا خیرشون بده این دکترا رو خدایی درسته پول زیاد میگیرن ولی ارزش شو داره
مدیر سایت
1 سال پیش
خداروشکر که مفید بوده خوشبختانه دستگاه های درمانی وزوز مثل لیزر و نورومدولاسیون فیزیوتراپی عصب گوش و آوردیم با منشی های کلینیک هماهنگ کنید 09109259377
فریدونی
3 سال پیش
با سلام و احترام من خرداد١۴٠٠ دچار کرونا شدم که سرفه های بد باعث شد گوشم آسیب ببینه و کیپ شده و از اون زمان شنواییم کم شده چندین بار به پزشک مراجعه کردم ولی هیچکدوم نتونستند تشخیص درست بدهند وسمعک را تجویز کردند در صورتی که چندین بار در مسیرهای که شیب داشتند کیپی گوشم درست شد آیا لازم هست ساکشن صورت بگیره؟ چون هم موقع خمیازه یا خوردن قسمت شیپور استاش صدا میده وتق میکنه لطفا راهنمایی کنید متشکرم
مدیر سایت
1 سال پیش
بله لازمه بدون شک
وحیدرضایی
3 سال پیش
خدارو شکر می کنم گوشم باز شد انگار دنیارو بهم دادن تشکر از پزشک تیم نجوا آقای دکتر فرج الهی
مدیر سایت
1 سال پیش
خداروشکر
رضا
3 سال پیش
سلام من ساکشن گوش انجام دادم تو بیمارستان کمی خون ریزی داره نظرتون چیه خطری چیزی داره ؟
مدیر سایت
1 سال پیش
نگران نباشید
حنا
3 سال پیش
سلام من گوشمو تو یه مطب دیگه ساکشن کردم الان وز وز میکنه چیکار کنم کی از بین میره؟
مدیر سایت
1 سال پیش
اگر بعد سه روز خوب نشد حتما به کلینیک نجوا جهت درمان وزوز گوش مراجعه کنید
یاسین
4 سال پیش
سلام خسته نباشد من دیروز تهران ساکشن انجام دادم خیلی زیاد درد داشت و هنوز هم درد داره نمیدونم چیکارش کنم خیلی درد میکنه