مشاوره رایگان
جهت دریافت مشاوره رایگان شماره خود را وارد نمایید

اثر خفگي نوزاد بر كم شنوايي

اثرات خفگي نوزاد بر كم شنوايي

اثر خفگي نوزاد بر كم شنوايي :: هایپوکسی واژه ای است که برای بیان پایین بودن غلظت اکسیژن در شریان( رگی که خون را از قلب به اندام ها میرساند) , استفاده میشود , درواقع عدم تعادل بین اکسیژن در دسترس بافت و میزان اکسیژن مصرفی بافت است.

هایپوکسی جنینی ممکن است به دلیل کاهش اکسیژن خون مادر حین بیهوشی , نارسایی های تنفسی و قلبی مادر , مسومیت مادر , کاهش فشار خون مادر حین زایمان یا اختلالات خون رسانی از بند ناف به جنین و یا وجود علل دیگر باشد.

هایپوکسی بعد از تولد نیز ممکن است رخ دهد , که آن به علت کم خونی شدید ناشی از خونریزی و یا وجود برخی از بیماریها که باعث کاهش میزان اکسیژن خون به حد بحرانی شود , یا میتواند ناشی از شوک باشد , یا نقص در اشباع اکسیژن شریان به دلیل تنفس ناکافی بعد از تولد , نقص مغزی یا صدمات وارده به نوزاد و یا ناتوانی در اکسیژن رسانی به مقدار کافی در اثر بیماری های قلبی و یا ریوی باشد.

پیشنهاد مطالعه : علت سوت کشیدن گوش

هایپوکسی حین زایمان با کبود شدگی و افزایش مقاومت عروقی جنین نمایان میشود.

تاثیر هایپوکسی میتواند به صورت موقتی یا دایمی باشد , جزیی باشد و یا اینکه صدمه گسترده تر باشد و به سلول های دستگاه عصبی مرکزی آسیب وارد شود و حتی میتواند باعث مرگ نوزاد ویا فلج مغزی و یا عقب ماندگی ذهنی شود , گاهی مرگ و معلولیت با درمان هایی توسط اکسیژن یا تنفس مصنوعی و اصلاح اختلال کارکرد دستگاه های مختلف بدن قابل پیشگیری است .

 

شاید اولین اقدام در مواجهه با نوزاد هایپوکسی میتواند تنفس مصنوعی با غلظت اکسیژن بالا و حفظ گردش خون باشد.

تاثیر هایپوکسی(کمبود اکسیژن) بر روی سیستم شنوایی

تاثیر هایپوکسی بر روی سیستم شنوایی میتواند یا تاثیر بر روی خود حلزون گوش باشد و یا اینکه بر روی عصب و نیز سیستم شنوایی مرکزی تاثیر بگذارد.

هایپوکسی در حلزون گوش باعث اختلال در خونرسانی به حلزون میشود و در نتیجه این فرآیند سلول های مویی حلزون آسیب میبینند , بروز کم شنوایی حسی-عصبی اغلب ناشی از آسیب به سلول های مویی است که به مراتب شایع تر از اختلالات گوش خارجی و میانی است , منشا محیطی اختلالات شنوایی , آسیب خود سلول های مویی یا مژک های سلول های مویی و محل اتصال این مژک هاست .

اتصال بین مژک ها و حرکت آنها باعث باز و بسته کردن کانال های یونی و ایجاد یکسری تغییرات میشود که در نهایت عصب شنوایی را تحریک میکند , آسیب سلول های مویی و محل اتصال مژک های سلول های مویی خارجی باعث تغییر عملکرد کانال های یونی و در نهایت اختلالات شنوایی و در مواردی وزوز گوش میشود .

سلول هایی که کانال های یونی حساس به اکسیژن دارند , واکنش حاد به هایپوکسی نشان می دهند , چون این کانال ها در اثر هایپوکسی مهار میشوند و این باعث اختلال در عملکرد سلول می شود , از سوی دیگر گلوکز که به عنوان منبع اصلی تامین کننده انرژی سلول های مویی خارجی است برای تشکیل آن به وجود اکسیژن  نیاز هست , بنابراین هایپوکسی اثرات قوی بر روی حلزون گوش میگذارد.

تاثیر هایپوکسی فقط مربوط به شنوایی محیطی نیست بلکه بسته به شدت و ضعف خود میتواند بر روی مغز و سیستم عصبی مرکزی نیز تاثیر بگذارد که اختلال در توجه و یادگیری و هوشیاری و حافظه و نیز اختلالات رفتاری را باعث میشود و نیز به طور غیر مستقیم باعث آسیب به اندام های محیطی بشود.

اهمیت کم شنوایی در نوزادان

در صورتی‌ که اخیرا با علائمی مواجه شده اید که نشان می دهد کودک یا نوزاد شما به کم شنوایی مبتلا، ممکن است با  سوالات و نگرانی‌های زیادی روبرو گردید. این طبیعی است که  مضطرب شوید؛ اما مطمئن باشید گزینه‌های درمانی و آموزشی زیادی هم در مدرسه و هم در خانه، در دسترس می‌باشد.

احتمالا مهم‌ترین موردی که شما می‌دانید، این است که توانایی شنوایی به کودک کمک می‌کند تا مهارت‌های گفتاری و زبانی خود را ارتقا دهد. بسیار مهم است تا مطمئن شوید که کم شنوایی کودکتان به طور مناسب درمان می‌شود تا از اثرات مخرب کم شنوایی بر تحصیلش در این سن، کاهش دهید.

در واقع، روش های درمان کم شنوایی، قبل از رسیدن نوزاد به سن 6 ماهگی با توجه به نتایج گفتاری و زبان، بهتر از درمان بعد این زمان است.

 

پیشنهاد مطالعه تحریک الکتریکی وزوز گوش

 

نتایج شنوایی بیماری و باز نمود آن در تست های ادیولوژیک

در بررسی های انجام گرفته ثابت شده است که تاثیر هایپوکسی بر روی شنوایی محیطی موقتی است و در واقع شاهدی مبنی بر اینکه اختلال شنوایی دایمی ایجاد کند دیده نمیشود , اختلالات شنوایی دایمی در اثر هایپوکسی مزمن ایجاد میشوند.

تاثیر هایپوکسی در حلزون بیشتر بر روی سلول های مویی قسمت قاعده ای تر حلزون یعنی سلول هایی که مسئول دریافت فرکانس های بالا هستند دیده میشود , ابتدا این سلول ها در اثر هایپوکسی آسیب میبینند و در بررسی آستانه های گرفته شده از بیماران افت بیشتر در فرکانس های بالا دیده میشود.

در اثر هایپوکسی و اختلال تامین اکسیژن و تغییر عملکرد سلول ها , پتانسیل درون حلزون کاهش پیدا میکند و در واقع گیرنده ی محرک , پتانسیل کوچکتری تولید میکند و این باعث بالا رفتن آستانه های شنوایی فرد میشود , در اثر هایپوکسی چون گیرنده ها تحت تاثیر قرار میگیرند پتانسیل کاهش می یابد و در واقع حساسیت شنوایی کاهش یافته و آستانه ها بالا میرود.

اثرات ثانویه ی هایپوکسی بعد از تاثیر بر روی سلول های مویی می تواند تاثیر بر روی سلول های عصبی اولیه ی منتقل کننده ی پیام شنوایی باشد , هایپوکسی میتواند همزمانی عصبی را که برای انتقال پیام شنوایی لازم است به هم بزند (نوروپاتی شنوایی).

در اینجا عملکرد حلزون تقریبا سالم است اما راه های عصبی که پیام شنوایی را منتقل میکنند دچار اختلال شده اند و شکل کم شنوایی در افراد با این مشکل متفاوت است , در بعضی از افراد ممکن است آستانه های شنوایی طبیعی باشد اما فرد دچار اختلال شده باشد , در این افراد OAE وجود دارد اما BAER وجود ندارد , یعنی اینکه از تست ها اینگونه برداشتمی شود که حلزون گوش عملکرد طبیعی خود را دارد  اما قسمت های وراء حلزونی عملکرد غیر طبیعی دارند.

در این افراد که دجار نوروپاتی شده اند درک گفتار به شدت کاهش پیدا میکند و در آزمون های گفتاری امتیاز پایین را کسب میکنند.

کودکانی که هایپوکسی باعث نوروپاتی شده است , نقص هایی در درک گفتار دارند که این باعث تاخیر در زبان و گفتار و مشکل درک گفتار در محیط های پر سر و صدا میشود.

کاربرد سمعک در بیماری هایپوکسی

استفاده از سمعک و تقویت کننده های صوتی می تواند تا حدودی همزمانی عصبی را در این افراد بهتر کند , و توانایی درک گفتارشان را بهبود بخشد , 

اما باید توجه داشت که تجویز سمعک در این افراد متفاوت از افراد دیگر است و باید نکاتی را مد نظر قرار داد از جمله این که , در این افراد استفاده از تقویت خطی مناسب تر است ,و تاجاییکه امکان دارد صدا را با کمترین تغییر در ماهیت به این افراد عرضه کرد ,

 مثلا تراکم دامنه باعث کاهش در میزان پردازش زمانی در سیگنال های اکوستیکی میشود و باید از این تراکم پرهیز کرد ,

 کلا باید از هر برنامه ای که ثابت های زمانی را تغییر میدهد صرف نظر کرد ,

همچنین از برنامه هایی در سمعک که صداهای با فرکانس بالارا به مناطق گیرنده ی فرکانس های پایین منتقل میکنند و یا سایر برنامه هایی که موجب دستکاری در سیگنال صوتی میشوند  , باید چشم پوشی کرد.

 

نکته : در افرادی که نوروپاتی ناشی از آسیب سلول های مویی داخلی یا محل ارتباط این سلول ها با سلول عصبی است , عمل کاشت حلزون در مواردی با بهبود توانایی شنیدن و افزایش همزمانی عصبی و افزایش توانایی درک گفتار در حضور  نویز همراه بوده است.

  

 

شنوايي و سمعك نجوا

  در کلینیک شنوایی و سمعک نجوا تمام ارزیابی های مربوط به شنوایی و تعادل در کودکان و بزرگسالان انجام می شود. تمامی درمان های توانبخشی تعادل و سرگیجه نیز زیر نظر کادر مجرب متخصصین انجام می شود.   

 

دكتر وحيد مرادي متخصص شنوايي شناسي نوزادان و كودكان

از دانشگاه علوم پزشكي تهران

جهت مشاوره رايگان مي توانيد با شماره زير تماس حاصل فرماييد.

02188828999

02188860666

09925020901

02188343584

09109259377

تهران خیابان مطهری خیابان فجر  روبه روی بیمارستان جم کوچه ی نظری بن­بست دلفان پلاک 5 طیقه 5 واحد10

 

بیشنهاد مطالعه:اثر زردی خون بر کم شنوایی نوزادان

 

 

 

 

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.