بیماری منییر
بیماری منییر چیست؟
بدون شک هر بیماری که به منییر مبتلا شده است همیشه نگران پیشرفت بیماری خود است چون ماهیت این بیماری کاملا کشف نشده است و به همین دلیل درمان 100% برای ان وجود ندارد، اما در کینیک نجوا و به کمک دستگاه های درمانی جدید میزان درمان بیماران منییر را به بالای 80% رسانده ایم.
ما در این مقاله می خواهیم دید کلی شما از بیماری منییر و درمان هایی که در کلینیک نجوا می توانیم برایتان انجام دهیم را شرح دهیم. لازم است بدانید این تجربه حاصل درمان موفق بیش از 1200 بیمار با مشکل منییر است که در کلینیک نجوا تحت درمان قرار گرفته اند و نتیجه خیلی خوبی گرفته اند.
منییر نوعی بیماری ناشی از گوش داخلی است که در آن بیمار احساس سرگیجه شدیدی دارد و می تواند علائم دیگری مثل وزوز گوش، کم شنوایی، و سنگینی یا پری در گوش را نشان دهد. شدت بروز علائم این بیماری بین بیماران مختلف متفاوت است و بسته به شدت و مرحله بیماری ، بیماران می توانند طیفی از علائم را داشته باشند.
- از هر 100 هزار نفر تنها 15 نفر دچار بیماری منییر می شوند.
- این بیماری در گذر زمان پیشرونده است و به مرور علائم شدیدتری پیدا میکند و گاهی می تواند باعث از دست رفتن دائمی شنوایی شود.
- بیماری منییر معمولا فقط یک گوش را درگیر می کند و درمیان زنان شایع تر از مردان است.
- منییر در هر سنی ممکن است رخ دهد؛ اما، معمولاً بین ۴۰ تا ۶۰ سالگی شروع میشود. 7 تا 10 درصد بیماران سابقه خانوادگی ابتلا به آن را دارند که این امر احتمال ارثی بودن بیماری را نشان میدهد.
- تصور میشود که این بیماری مادامالعمر است و درمان کامل و قطعی ندارد. بااینحال، برخی از درمانها و داروها میتوانند به کاهش علائم و کاهش تأثیر طولانیمدت این بیماری بر کیفیت زندگی افراد کمک کنند.
- بیماری منییر با 4 نشانه همراه است ولی به این معنی نیست بیمار تمام این نشانه ها را داشته باشد اما در کل علائم بیماری شامل کم شنوایی، حس کیپی گوش و سر، وزوز گوش و سرگیجه است.
چه عواملی باعث ایجاد بیماری میشوند ؟
منییر ناشی از جمع شدن غیر طبیعی آب در گوش داخلی که شامل حلزون و بخش تعادل است می باشد. از این رو منییر را هیدروپس آندولنف نیز می نامند. با اینحال مشخص نیست که دقیقا چه چیزی باعث تجمع این مایع اضافی در گوش داخلی میشود.
.برای بررسی علت تجمع مایع در گوش داخلی تئوری های مختلفی وجود دارد به طوری که مواردی مثل تخلیه شدن ضعیف مایع به علت مسدود بودن مسیر آن، بیماری های خود ایمنی، واکنش های آلرژیک، عفونت های ویروسی، زمینه ژنتیکی، ضربه به سر و سر درد های میگرنی مشمول این تئوری ها هستند. این بیماری می تواند بصورت ناگهانی بروز نموده و سالهای سال ماندگار باشد. گاه حملات آن بصورت منفرد و تکی و با فواصل هفتگی، ماهانه، چند ماهه یا حتی سالانه رخ می دهند.
بیماری منییر چگونه فعال می شود؟
شامل علایم مختلفی است از این رو آن را سندروم منییر می نامند. مهم ترین علایم عبارت اند از :
سرگیجه: یکی از علائم مهم این بیماری حملات سرگیجه و احساس چرخش ناگهانی است. مدت زمان این حملات می تواند از یک تا 10 دقیقه و حتی تا چندین ساعت طول کشیده و در طول یک هفته چندین بار تکرار شود. البته در بعضی افراد ممکن است حتی یک سال هم بین حملات سرگیجه آن ها فاصله بیفتد. این سرگیجه باعث ایجاد حالت تهوع و استفراغ شده و از آنجایی که به طور ناگهانی رخ می دهد می تواند منجر به اضطراب، افزایش ضربان قلب و حتی عرق سرد در بیمار شود.
کم شنوایی: بیماران در اوایل ابتلا به این بیماری به صورت گاه به گاه دچار کم شنوایی می شوند که معمولا با گذر زمان این حالت به صورت دائمی اتفاق افتاده و گوش درگیر بیمار کاملا دچار افت شنوایی می شود.
وزوز گوش: وزوز گوش شامل شنیدن صدای سوت، همهمه، هوهو و غرش است که بیشتر در هنگام استراحت و لحظهای که بدن آرام است رخ میدهد.
پری و گرفتگی گوش: افراد مبتلا به بیماری اغلب در گوش احساس فشار میکنند. به این حالت پری گوش میگویند.
افراد مبتلا به منییر به تدریج کمتر در فعالیتهای اجتماعی، خانوادگی، تفریحی و دوستانه شرکت کنند. به همین دلیل بیشتر در معرض تصادف، سقوط و غیره هستند.
نکته ی شایان ذکر این است که علائم این بیماری در گذر زمان می تواند تغییر کرده یا اینکه بعضی از آنها دائمی شوند، همچنین نباید تصور کرد که این بیماری خود به خود خوب می شود؛ درنتیجه باید بیمار تحت نظر پزشک بوده و شرایطش را تحت کنترل داشته باشد.
بیماری منییر در طول سال چه تغییراتی می کند؟
سیر سندروم پیشرونده است و کم شنوایی در این بیماری به صورت نوسانی است و وضعیت شنوایی بیمار در اوایل این بیماری ممکن است در بین حملهها هنجار و سالم باشد، اما با گذشت سالیان، اغلب به صورت کم شنوایی دایمی در میآید.
این امر تشخیص بیماری را در اوایل کار سخت و دشوار میکند، چون که ممکن است بیمار در زمانی معاینه میشود که علایم به طور موقتی فروکش کردهاند. کم شنوایی ممکن است با هر الگویی رخ دهد، اما کم شنواییهای فرکانس پایین در اوایل بیماری بسیار شایع است. بیمارانی که برای مدت زمان طولانی دچار این بیماری شدهاند، احتمالاً دارای کم شنوایی مسطح میباشند، یعنی همهی فرکانسها درگیر میشود.
بعضی از افراد دچار انواع گوناگونی از شدت و سیر بیماری هستند، به گونهای که حملات ممکن است ظرف سالهای سال رخ دهد، در حالی که در بعضی دیگر از بیماران ممکن است کل عملکرد شنوایی و تعادلی آنان در ظرف چند ماه از دست برود.
تشخیص بیماری منییر
در کلینیک شنوایی نجوا متخصصین پس از بررسی علائم بیمار، سابقه ی پزشکی و خانوادگی او و همچنین انجام تست هایی مثل تست های تعادل و شنوایی سنجی سعی در تشخیص این بیماری می کند. تشخیص این بیماری، با انجام تست های مرتبط با آن و همچنین پروسه درمان توسط پزشک متخصص گوش و حلق و بینی تیم نجوا با همکاری آقای دکتر وحید مرادی صورت می گیرد.
به دلیل شباهت زیاد بیماری منییر به بیماری میگرن، در گذشته اغلب ممکن بود این دو بیماری با یکدیگر اشتباه گرفته شوند، اما با گذشت زمان و پیشرفت علم این اشتباه تا حدود زیادی به حداقل رسید. در ادامه برخی از راهکارها برای تشخیص بیماری بیان میشود.
تست شنوایی سنجی
تست شنوایی (شنوایی سنجی یا audiometry) این آزمایش با هدف تشخیص افت شنوایی گوش آسیبدیده انجام میشود. در این آزمایش با قرار دادن یک هدفون روی گوشها و گوش دادن به صداهای مختلفی که پخش میشود بیمار باید اعلام کند که کدام صداها را میشنود. افراد مبتلا به بیماری منییر معمولاً در شنیدن فرکانسهای پایین یا میانی مشکل دارند. در صورت پیشرفت بیماری، ممکن است تمامی محدوده فرکانسی شنوایی تحت تاثیر قرار بگیرد.
تست های ارزیابی تعادل-عدم تعادل
در مدت زمان بروز سرگیجه، اکثر افراد مبتلا به بیماری احساس عدم تعادل میکنند. این حالت به صورت موقت اتفاق میافتد. اما ممکن است برخی از مشکلات تعادلی، مداوم باشد. آزمایشاتی که عملکرد گوش داخلی از نظر تعادل ارزیابی می کنند عبارتند از:
مثلا به شکل زیر دقت کنید در این تست ما به کمک حرکات چشم متوجه می شویم کدام عصب های تعادلی آسیب دیده است
درمان بیماری منییر
هرچند در حال حاضر درمان قطعی برای بیماری وجود ندارد، ولی میتوان با بعضی از درمانها علائم آن را تحت کنترل قرار داد. برخی از داروها امکان دارد از تعداد حملات سندروم منییر بکاهد. ضمن اینکه در موارد بحرانی که به دارو و سایر روش های غیرتهاجمی پاسخ نمیدهد، ممکن است انجام عمل جراحی صورت گیرد.
- قطع مصرف نمک برای همیشه
- داروهای ضد تهوع که معمولاً برای حالت تهوع مورد استفاده قرار می گیرند، میتواند به رفع سرگیجه کمک شایانی کند.
- همچنین داروهای تجویز شده در بیماریهای حرکتی امکان دارد در این رابطه مفید واقع شود. دیورتیک می تواند از طریق افزایش دفع آب در کاهش فشار مایع در گوش داخلی اثرات فراوانی داشته باشد.
- آنتیهیستامینها: حملات سرگیجه را کاهش میدهند.
- در نهایت بهترین دارو که بتا سرک است. و تقریبا اکثر علائم کیپی گوش ها و وزوز و حتی سرگیجه را از بین می برد.
توجه: دارو بتاسرک دارویی خارجی است و اسم دارو ایرانی آن آکتوسرک است. مدل ایرانی دارو اصلا تاثیری ندارد و حتما بدنبال خرید فقط مدل خارجی که بتاسرک نام دارد باشید.
برای برخی بیماران که با روش درمان دارویی بهبود نمییابند گاها مجبوریم با تزریق برخی آنتیبیوتیکهای مخرب حلزون و بخش تعادل را از بین ببریم تا بیمار دیگر علائم سرگیجه و کیپی گوش و وزوز نداشته باشد.
از دیگر روشهای درمان منییر که به دارو جواب ندهند، قطع کردن عصب وستیبولار (vestibular Neurectomy) در اتاق عمل است. گاهی هم برای کاهش فشار حلزون، کیسه اندولنفاتیک را که مسئول تنظیم مایع گوش داخلی است را بر میداریم. در این روش، پزشک بخش کوچکی از استخوان بالای کیسه را برمیدارد و یک مسیر برای تخلیه آندولف ایجاد میکند. در بعضی موارد، یک لوله ای نازک (شانت) در کیسه قرار داده میشود تا مایع از آن خارج شود.
اگر بیماران منییر درمان 100 درصد می خواهند باید به این چند نکته دقت کنند:
سمعک:
وجود سمعک در گوش کم شنوای مبتلا به بیماری منییر می تواند شنوایی را بهبود بخشد. مطمئن باشید متخصصین تیم نجوا بهترین سمعک را برای شما انتخاب می کنند و به شما حتی 14 روز فرصت می دهند آن را تست کنید. همچنین اگر مشکل وزوز گوش داشته باشید برای شما سمعک های مخصوص وزوز گوش که به آنها مسکر هم گفته می شود تست می کنند.
برای حل مشکل وزوز گوش و کیپی گوش شما کلینیک نجوا چه راه حلی معرفی می کند؟
باید این را بدانید که در کلینیک نجوا 4 نوع دستگاه درمانی که محصول آمریکا، انگلیس و آلمان هستند برای درمان وزوز گوش و کیپی گوش و حتی سرگیجه وجود دارد و در هیچ کلینیک در کشور این سیستم ها وجود ندارد.
این دستگاه ها شامل:
- دستگاه تحریک الکتریکی نورومدولاسیون
- لیزرتراپی
- ساند تراپی
- دستگاه تحریک عصب واگ
می باشند.
آیا بیماری منییر به صورت ارثی منتقل می شود؟
بیشتر بیماران منییر سابقه خانوادگی در رابطه با آن را دارند و ارثی است. از آنجایی که بیماری منییر ارثی است اگر علائم کم شنوایی نوسانی، کیپی گوش، وزوز گوش و سر و حتی سرگیجه/عدم تعادل حس کردید بلافاصله به کلینیک نجوا مراجعه کنید.
علت این کار این است اگر زودهنگام بیماری را تشخیص دهیم می توانیم با داروهای کورتون (داروهای ضد التهابی شدید) بیمارای را خاموش کنیم. آقای دکتر مرادی همیشه برای بیماران تب خال را مثال می زند که این بیماری در همه انسان ها وجود دارد اما در تعداد بسیار کمی فعال و روشن می شود. به همین دلیل اگر بیماری منییر شما علائمش فعال شد سریعا و در کمتر از 72 ساعت یعنی 3 روز باید درمان انجام شود.
14 توصیه بسیار مهم دکتر وحید مرادی در مورد بیماران منییر:
در طول بیش از 14 سال کار بالینی و ارزیابی و درمان بیش از 100 هزار بیمار به این نتیجه رسیده ایم که در بیماران منییر که تعداد آن ها بسیار کم است و کلا از هر 100 هزار نفر تنها 15 نفر دچار این بیماری می شوند، با انجام این موارد کیفیت زندگی بیماران منییر خیلی بهتر می شود:
- هنگام سرگیجه بنشینید یا دراز بکشید وچشم هایتان را ببندید
- در مدت زمان بروز سرگیجه، از مواردی که میتوانند علائم و نشانهها را تشدید کنند؛ مانند حرکات ناگهانی، نور شدید، تماشای تلویزیون یا مطالعه خودداری شود.
- سعی کنید روی جسمی که حرکت نمیکند تمرکز کنید.
- در هنگام بروز حملات سرگیجه بلافاصله هر 8 ساعت یک عدد قرص بتاسرک بخورید.
- اجسام سنگین را بلند نکنید
- از استفاده از سمعک های رده پایین و قدیمی خودداری کنید.
- در صورت داشتن مشکلات تعادل مزمن، انجام تمرینات توانبخشی تعادل را زیر نظر متخصصین سرگیجه تیم نجوا به صورت منظم و پیوسته انجام دهید.
- استرس و اضطراب خود را کنترل کنید. یوگا، مدیتیشن با آرام کردن شما به کاهش شدت علائم کمک میکنند.
- اگر شب از خواب بیدار میشود، حتما چراغ را روشن کنید. اگر مشکلات تعادلی مزمن دارید، استفاده از عصا برای راه رفتن میتواند به حفظ تعادل شما کمک کند.
- مصرف کافئین، الکل و تنباکو را خیلی کم کنید چون این موارد میتوانند تعادل مایعات در گوش را تحت تأثیر قرار دهند.
- تعداد وعدههای غذایی را افزایش و حجم هر وعده را کاهش دهید. توزیع یکنواخت وعدههای غذایی در طول روز به تنظیم مایعات بدن کمک میکند.
- به طور منظم آب بنوشید. افراد مبتلا به بیماری باید در هوای گرم و هنگام ورزش شدید مراقب کم آبی بدن خود باشند.
- از غذاهای آماده و کنسرو شده مثل تن ماهی بشدت دوری کنید.
- برای حفظ خوب خونرسانی حلزون و بخش تعادل گوش خود در جلسات درمانی که در کلینیک نجوا برگزار می شود به طور منظم شرکت کنید.
هموطنان عزیزم بنده دکتر وحید مرادی همیشه بیماران خود را بخشی از اعضای خانواده خود می دانم. وقتی خانم مسنی به کلینیک نجوا مراجعه می کند کاملا تصور می کنم مادرم روبرویم است و بدون شک هیج انسانی برای خانواده خود کم نمی
گذارد. به همین دلیل به درمان های ما ایمان داشته باشید و مطمئن باشید نهایت تلاش و توان خود را به کار می بریم که بهترین درمان ممکن را برای شما فراهم کنیم.
برای کسب اطلاعات بیشتر، ورزرو و نوبت دهی با منشی های کلینیک نجوا می توانید تماس حاصل فرمائید.
09109259377
021-88860666
021-88828999